OK

Websitet anvender udelukkende nødvendige funktionelle cookies.
Læs mere om websitets cookies her under databeskyttelse

MitID afløser NemID (24.10.2022)

Omstillingen fra NemID til den nye digitale signatur MitID er i fuld gang. Alle borgere, der i dag bruger NemID, skal ifølge Digitaliseringsstyrellsen være omstillet til MitID senest den 31. oktober 2022. Indtil NemID endelig afskaffes, kan begge systemer bruges. MitID skal i fremtiden sikre en sikker brug af den digitale signatur.

Nøglekortet i papirform som kendes fra NemID, afskaffes i forbindelse med omstillingen. MitID kan bruges med den tilsvarende app for mobile enheder eller ved brugen af en kodeviser eller en kodeoplæser (for personer med synshandicap). Personer der ikke ønsker at bruge MitID-appen, kan bestille en kodeviser eller en kodeoplæser via MitID´s hjemmeside.

Ved at klikke på linket under denne tekst kommer du ind på MitID´s hjemmeside med informationer om appen hhv. kodeviseren o. lign. Her kan du også bestille de pågældende enheder.

https://www.mitid.dk/kom-i-gang-med-mitid/mitid-identifikationsmidler/

Funktionen af MitID er ellers sammenlignelig med NemIDs og alle funktioner som brugere af NemID er vant til i dag, vil også kunne bruges med det nye MitID.

Bag omstruktureringen står Digitaliseringsstyrelsen og bankernes brancheorganisation Finans Danmark. I 2022 er det også planlagt at lancere MitID Erhverv, som er den nye digitale løsning for virksomheder.

Borgere der i dag bruger NemID, informeres i løbet af overgangsfasen skriftlig via deres danske netbank eller per skrivelse, når det er deres tur til at skifte til MitID. Her er der angivet en frist til hvornår man skal være overgået til MitID.

Nogle borgere skal opdatere deres NemID-ID oplysninger inden overgangen til MitID. Opdateringen af NemID-ID-oplysningerne er først mulig, når man har modtaget opfordringen til at skifte til MitID inden for en bestemt frist. Om man skal opdatere sine NemID-ID-oplysninger eller ej, kan man ikke se som bruger. Er man berørt af dette, burde man være blevet informeret herom ved udgangen af 2021 eller ved en ny opfordring i begyndelsen af 2022, i form af et brev fra Digitaliseringsstyrelsen. Også ved brugen af NemID appen vises denne opfordring muligvis. Opdateringen af NemID-ID-oplysningerne i appen er dog kun muligt, hvis man er i besiddelse af dansk pas og bruger en smartphone, der kan scanne passets chip.

Personer, der ikke har dansk pas og som opfordres af Digitaliseringsstyrelsen til at opdatere NemID-ID-oplysningerne, kan kun gøre dette ved personlig fremmøde på en borgerservice i en kommune i Danmark. Til dette formål skal der som regel bestilles en tid hos kommunens borgerservice. Informationer herom kan findes på den respektive kommunes hjemmeside. Man skal medbringe gyldig legitimation (f.eks. pas, Personalausweis o. lign) samt dokumentation for CPR-nummer (f.eks. særligt sundhedskort). Personer uden dansk pas skal derudover medbringe et vidne, som bekræfter ens identitet.

Vidnet skal være fyldt 18 år og skal medbringe sit MitID samt gyldig legitimation (f.eks. pas eller lignende). Vidnet skal have sit MitID i mindst 10 dage. En person kan maks. fungere som vidne 3 gange inden for 120 dage.

Efter opdateringen af NemID-ID-oplysningerne kan omstillingen til MitID foretages direkte via netbanken eller MitID´s hjemmeside.

Personer, der ikke er berørt af opdateringen af NemID-ID-oplysningerne, kan direkte efter modtagelse af opfordringen til at skifte til MitID via dansk netbank eller per skrivelse, skifte til MitID. Dette kan enten gøres direkte i netbanken eller via hjemmesiden af MitID. Den digitale løsning for overgangen til MitID, som er koblet til netbank, kan dog ikke hos alle danske banker bruges af personer med bopæl i udlandet, da det delvis ikke er muligt at angive udenlandske oplysninger som telefonnumre o. lign. I dette tilfælde kan overgangen til MitID foretages via MitID’s hjemmeside. Her er det også muligt at angive udenlandske oplysninger.

Personer, der får udstedt en ny NemID af en Borgerservice i en Kommune og som ikke har netbank, kan ligeledes direkte overgå til MitID via MitID´s hjemmeside.

Ved at klikke på linket under denne tekst kommer du direkte ind på MitID’s hjemmeside. Her kan du skifte til MitID digital.

https://www.mitid.dk/fa-mitid-med-nemid/

I overgangsfasen vil NemID fortsat kunne bruges indtil alle brugere, offentlige myndigheder, organisationer, banker mv. er overgået til MitID.

Desværre har svindlere også opdaget deres chance her og sender sms’er og mails ud med links, for at franarre borgere deres adgangsdata. Disse beskeder ser dels meget ægte ud. Digitaliseringsstyrelsen advarer mod, at angive adgangsdata via disse links og henviser til, at overgangen fra NemID til MitID og den tilhørende kommunikation kun foregår via digital post og netbank.

Ved at klikke på linket under denne tekst kommer du ind på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside med informationer om MitID.

https://digst.dk/it-loesninger/mitid/

Ved at klikke på linket under denne tekst kommer du direkte ind på MitID’s hjemmeside med yderligere oplysninger.

www.mitid.dk

Region Sønderjylland - Schleswig | Lyren 1 | 6330 Padborg | Danmark | Tel. +45 74 67 05 01 | infocenter@region.dk | sikkerpost.region@region.dk
Telefontider/Tidsbestilling: Mandag-torsdag fra kl. 8.00-16.30 og fredag fra kl. 8.00-15.00