Ret til sociale ydelser i Danmark og ophold
Selvom mange mennesker aldrig har tænkt sig at søge om sociale ydelser, når de flytter til Danmark, er der altid situationer i livet, hvor det er nødvendigt at gøre det. Det bekræfter erfaringerne fra Regionskontoret & Infocenter.
Eksempelvis grundet ulykke, sygdom, forsørgers død, plejebehov, handicap, uarbejdsdygtighed osv.
Kun EU-borgere eller borgere fra Norge, Island, Lichtenstein eller Schweiz, som har lovligt ophold i henhold til EU's opholdsdirektiv, har ret til sociale ydelser i Danmark, som i ethvert andet EU-land (se også artiklen: Ophold).
Hvis der ansøges om en ydelse, f.eks. fra kommunen, skal kommunen forespørge SIRI, om der er tale om lovligt ophold.
Lønmodtagere og selvstændige erhvervsdrivende har de mest vidtrækkende opholdsrettigheder og beholder ofte deres status som arbejdstager, selv efter at de er blevet opsagt. Det samme gælder for arbejdstagernes familiemedlemmer.
Personer, der har et registreringsbevis med status som selvforsørgende, vil oftest blive konfronteret med problemer og vil som regel ikke modtage nogen ydelser. I Danmark bliver personer, som har status som selvforsørger og søger om ydelser opfordret til at forlade landet inden for en frist på fire uger.
Hvis der ikke er nogen opholdsret i henhold til EU-retten, kan man stadig have ret til ydelser. Denne ret er i så fald baseret på den europæiske konvention om social og sundhedsmæssig hjælp, som Tyskland og Danmark har underskrevet og skal undersøges i hvert konkret tilfælde.
Nyheder
20.12.2024
Julehilsen Regionskontor & Infocenter
19.12.2024
Regionskontor & Infocenter lukket mellem jul og nytår
13.12.2024
Problemer med e-mailtrafikken
Arkiv
Nyhedsbrev Pendlerinfo
Her finder du vores nyhedsbreve og du kan tilmelde dig her.Nyhedsbrev Regionsinfo
Her finder du vores nyhedsbreve og du kan tilmelde dig her.Region Sønderjylland-Schleswig
Information vedrørende det grænseoverskridende samarbejde på www.region.dk