Inddrivelse af gæld via Gældsstyrelsen
Gældsstyrelsen er en af Styrelserne under Skatteministeriet og er det offentliges restanceinddrivelsesmyndighed, som ofte ses forkortet til RIM. Gældsstyrelsen inddriver gæld til det offentlige i Danmark hos borgere og virksomheder. Dette kan f.eks. være bøder, underholdsbidrag eller restskat, studiegæld m.fl.
Danmark har indgået internationale aftaler, der sikrer samarbejde om inddrivelse med en række udenlandske myndigheder. Dette sikrer inddrivelsen af dansk gæld til det offentlige i udlandet og udenlandsk gæld i Danmark. Der kan dermed inddrives gæld hos borgere og virksomheder der har bopæl hhv. hjemsted i udlandet. Gældsstyrelsen kan derudover også inddrive gæld der er stiftet i udlandet uanset om der er bopæl i Danmark eller ej.
Et eksempel kan være fordringer fra udlandet i forbindelse med underholdsbidrag, hvor disse også kan inddrives af Gældsstyrelsen, hvis der for eksempel er en indkomst pga. arbejde i Danmark.
Gældsstyrelsen har mulighed for lønindeholdelse, indeholdelse af udbetalt offentlige ydelse, modregning af tilgodehavende, som f.eks. en efterbetaling af pension, overskydende skat eller lignende og der kan tages udlæg i ejendele, f.eks. hus, bil mm.
Renter på gælden
Der tilskrives renter på gæld der inddrives af Gældsstyrelsen, medmindre der er tale om straffelovsbøder, som er undtaget fra rentetilskrivningen. Inddrivelsesrenten ligger på 7,5% om året (2024). Inddrivelsesrenten udgøres af Nationalbankens officielle, aktuelle udlånsrente og et tillæg på 4 % oveni.
Modtager Gældsstyrelsen gæld til inddrivelse beregnes renten fra den 1. i den efterfølgende måned, som dag-til-dag-rente af hovedstolen (oprindelig gæld uden renter og gebyr. Der kan opstå gebyr ved inddrivelsen f.eks. i forbindelse med rykkere. Renterne kan ikke trækkes fra i skat. Er der aftalt en rente mellem skyldner og fordringshaver (f.eks. kommunen) betales den aftalte rente i stedet for inddrivelsesrenten.
Ved gæld i udlandet kan inddrivelsesrenten være en anden end de nævnte 7,5 %.
Der tilskrives også renter på gebyr (f.eks. rykkergebyr eller gebyr ved afgørelse) og renter kan inddrives som selvstændig gæld. Det kan dermed godt være tilfældet, at gældsoversigten ikke viser den oprindelige gæld mere, men kun en selvstændig gældspost for renter.
Gældsoversigter
Der er mulighed for at se en gældsoversigt online ved at logge på ”Mit gældsoverblik” på Gældsstyrelsens hjemmeside www.gaeldst.dk med MitID. Her kan man dog kun se gælden fra et inddrivelsessystem. Denne gæld er klar til betaling.
Gældsstyrelsen sender også breve ud med gældsoversigter. Her kan al gæld fra alle inddrivelsessystemer ses. Da der arbejdes med flere forskellige inddrivelsessystemer, kan det være nødvendigt at få tilsendt flere breve med gældsoversigter, da de enkelte gældsoversigter altid kun viser gælden i det pågældende system. Dette kan f.eks. være tilfældet, når man har flere forskellige gældsposter. Gælden i breve kan have ændret sig siden de blev sendt, f.eks. på grund af rentetilskrivninger eller lignende.
Der kan være gæld, som ikke kan ses i gældsoversigten, som f.eks. gæld fra perioden 2013-2015, som er uafklaret gæld. Dette medfører, at man måske alligevel har gæld, selvom denne f.eks. ikke kan ses i ”Mit gældsoverblik”. For at være sikker på, at der ikke er gæld og for at få oplysninger om eksisterende gæld, skal Gældstyrelsen kontaktes direkte.
Er man uenig i den gæld der er angivet i gældsoversigter, digitalt eller i breve, skal Gældsstyrelsen kontaktes. Er det f.eks. fordi man allerede har betalt gælden, skal man indsende dokumentation for betalingen til Gældsstyrelsen.
Inddrivelsen
Modtager Gældsstyrelsen en gæld til inddrivelse foregår al kontakt til borgeren hhv. virksomheden om inddrivelsen, gælden og tilbagebetalingen med Gældsstyrelsen og ikke længere med fordringshaveren.
Fordringshaveren er ansvarlig for at informere skyldneren om, at gælden er overgivet til Gældsstyrelsen til inddrivelse. Gældsstyrelsen får ikke oplyst, om skyldneren er informeret om inddrivelsen. Gældsstyrelsen kan inddrive gælden uanset om skyldneren har modtaget rykkere eller skriftlig besked fra fordringshaveren inden glæden overgives til Gældsstyrelsen til inddrivelse.
Gældsstyrelsen vil sende breve om gælden og inddrivelsen til skyldnerens digitale postkasse eller med fysisk brevpost, hvis skyldneren er fritaget for digital Post. Der er forskellige breve der sendes ud. Det kan være rykkere, varsler og afgørelser.
Gældsstyrelsen har ud over inddrivelsen direkte hos skyldneren ved betalingsopfordring mulighed for indeholdelse af indkomst, som f.eks. løn eller udbetalt ydelse, modregning af tilgodehavende, som f.eks. en efterbetaling af pension, overskydende skat eller lignende og der kan tages udlæg i ejendele, f.eks. hus, bil mm. for at sørge for at gælden betales.
Breve fra Gældsstyrelsen
Der er tre typer breve der sendes ud til skyldnere fra Gældsstyrelsen:
- Rykkere
- Varsler
- Afgørelser
Rykkerbrev - Et rykkerbrev sendes ud, for at gøre skyldneren opmærksom på en gæld til det offentlige, der ikke er betalt og opfordrer til betalingen af gælden. Rykkerbreve sendes også ud, når Gældsstyrelsen skal informere skyldneren om gælden for første gang og opfordre til at betale, efter gælden blev overført til inddrivelse fra fordringshaveren.
Rykkerbrevet indeholder en gældsopgørelse hvoraf der fremgår, hvilken gæld brevet omhandler. Der oplyses om rentetilskrivningen i brevet. Derudover er der angivet oplysninger om, hvordan gælden kan betales.
Varsling - En varsling sendes ud til skyldneren, når Gældsstyrelsen snart afgør hvordan gælden skal inddrives. Skyldneren har altid mulighed for at reagere, inden der træffes afgørelse.
Gældsstyrelsen informerer med varsel f.eks. om indeholdelse af en del af indkomsten for at betale gælden. Brevet indeholder en gældsopgørelse, der oplyser om, hvilken gæld brevet omhandler og der informeres om rentetilskrivning. Skyldneren har mulighed for at betale inden fristen, der er angivet i brevet, udløber, for at undgå indeholdelse af indkomst. Har skyldneren bemærkninger til brevet, kan disse indsendes inden for 30 dage. Brevet indeholder derudover informationer om hvilke andre muligheder skyldneren har, inden der træffes en afgørelse i sagen.
Afgørelse - En afgørelse sendes ud til skyldneren, når Gældsstyrelsen har afgjort, hvordan gælden skal inddrives.
Gældsstyrelsen informerer hermed f.eks. om, at der er truffet afgørelse om modregning. Gældsstyrelsen informerer om at der blev foretaget en modregning af tilgodehavende fra det offentlige til at betale gælden til det offentlige. Dette kan f.eks. være overskydende skat eller børne- og ungeydelse. Modregningen kan ikke undgås og foretages uanset, om gælden allerede afvikles, dvs. uanset om der er en afdragsordning, foretages lønindeholdelse eller om der foretages frivillige indbetalinger. Er der penge tilovers efter modregningen, udbetales disse til skyldnerens NemKonto. Er der tale om modregning af overskydende skat, informerer Skattestyrelsen om dette i årsopgørelsen.
Ved modregning af f.eks. pensionskrav som udbetales med tilbagevirkende kraft, informerer Udbetaling Danmark om dette.
Modregnes ydelser, som f.eks. pension eller børne- og ungeydelse, og der er penge tilovers efter modregningen, udbetales disse som vandt. Er modregningen endelig gennemført og gælden betalt, fortsætter udbetalingen af ydelsen efter almindelige regler.
Forældelse
Der kan være gæld der er forældet. Om en gæld er forældet, afhænger af flere faktorer og afgøres efter bestemmelserne i Forældelsesloven eller i henhold til Gældsinddrivelsesloven.
Er gælden under afvikling, f.eks. på grund af en eksisterende afdragsordning eller lønindeholdelse, forælder gælden ikke. Stopper afviklingen, kan gælden som udgangspunkt først blive forældet 3 år efter afviklingen stoppede.
Forældelsen afhænger også af, hvilken slags gældsposter der er tale om og hvornår den blev overgivet til inddrivelse til Gældsstyrelsen.
Blev gælden overgivet til inddrivelse efter den 19. november 2015, kan denne tidligst være forældet den 21. november 2024, nogle gældsposter bliver dog tidligst forældet den 21. november 2030.
Ved gæld der blev overgivet til inddrivelse før den 19. november 2015, skal Gældsstyrelsen først undersøge, om denne kan inddrives. Var gælden allerede forældet da den blev overgivet til Gældsstyrelsen eller har Gældsstyrelsen afbrudt forældelsen for sent, på grund af fejl i oplysningerne om gælden, kan den være forældet. Var gælden ikke forældet den 19. november 2015, kan den som udgangspunkt tidligst være forældet den 21. november 2024. Nogle gældposter vil tidligst være forældet fra den 31. november 2030.
Blev en gæld helt eller delvis betalt efter den var forældet, udbetales beløbet med renter til skyldnerens NemKonto. Er der dog anden gæld til det offentlige, udbetales beløbet ikke men modregnes i anden gæld.
Fejl i gæld
I perioden fra den 1. september 2013 til den 07. november 2015 kan der være sket fejl ved inddrivelsen af gæld på grund af det daværende inddrivelsessystem (EFI). Gældsstyrelsen undersøger om der er fejl i inddrivelsessager i denne periode. Der genoptages kun sager på eget initiativ af Gældsstyrelsen, hvis det samlede beløb der blev inddrevet hhv. modtaget, er mindst 3000 DKK.
Findes der fejl i en inddrivelsessag udbetales for meget betalte beløb med renter til skyldnerens NemKonto.
Uenig i gælden
Er man uenig i gælden der oplyses i breve eller ”Mit Gældsoverblik”, kan Gældsstyrelsen kontaktes via telefon eller skriftlig.
Har man allerede betalt gælden, er det vigtigt at man indsender dokumentation for betalingen.
Gældsstyrelsens kontaktoplysninger kan findes på følgende hjemmeside:
https://gaeldst.dk/om-styrelsen/kontakt
Her er der også mulighed for at skrive til gældsstyrelsen uden MitID. Har man ikke mulighed for at ringe til Gældsstyrelsen eller skrive til dem digitalt, kan man sende et brev til Gældsstyrelsen. Breve kan også sendes på tysk. Postadressen er oplyst på kontaktsiden, som kan tilgås via ovenstående link.
Betaling af gæld
Sender Gældsstyrelsen en rykker, indeholder brevet oplysninger om betalingen af gælden.
Man har mulighed for at betale hele beløbet eller søge om at betale i rater.
Der er mulighed for frivillige indbetalinger, for at nedbringe gælden, også inden gælden inddrives. Ved frivillige betalinger afgøres det i henhold til den lovbestemte rækkefølge, hvilken gæld betalingerne bruges på først.
Uafklaret gæld
Man kan også betale frivillig på en gæld der er uafklaret, dvs. hvor Gældsstyrelsen tvivler på, om gælden kan inddrives. Dette kan være tilfældet, når der er mistanke om at gælden er forældet, eller at der er utilstrækkelige oplysninger om gælden, f.eks. hvis Gældsstyrelsen:
- ikke ved, hvornår gælden er opstået
- flere gange har fået den samme gæld til inddrivelse
- er i tvivl om, beløbet er opgjort korrekt.
Betaler man til uafklaret gæld, har Gældsstyrelsen 12 måneder til at undersøge, om betalingen må bruges på den uafklarede gæld. Først når Gældsstyrelsen er sikker på, at gælden kan inddrives, kan betalingen blive modregnet i gælden hhv. fjerne gælden fra gældsoversigten. Derfor kan det være tilfældet, at gælden ikke forsvinder fra gældsoversigten lige efter betalingen.
Det kan ske, at frivillige betalinger på uafklaret gæld overføres tilbage hvis Gældsstyrelsen finder ud af, at gælden var forældet, eller det ikke kunne afklares, om den uafklarede gæld kan inddrives og om Gældsstyrelsen dermed må bruge betalingen, inden for 12 måneder. Afskrives gælden, da den er forældet eller er gælden fortsat uafklaret efter 12 måneder, overføres betalingen tilbage. Gæld der ikke kan afklares inden for 12 måneder står stadig til inddrivelse hos Gældsstyrelsen. Der opkræves renter på uafklaret gæld.
Afskrives gælden udbetales eventuelle betalinger med renter kun, hvis de ikke kan bruges på anden offentlig gæld. Står gælden fortsat uafklaret efter 12 måneder opkræves der yderligere renter indtil gælden er afklaret. Man kan også vente til Gældsstyrelsen har afklaret den uafklarede gæld og opfordrer til at betale gælden samt renter. Undersøgelsen af uafklaret gæld sker i prioriteret rækkefølge og undersøges ikke kun, når der indbetales til gælden.
Yderligere oplysninger om betalingen af gæld kan findes på Gældsstyrelsens hjemmeside under følgende link:
https://gaeldst.dk/borger/saadan-betaler-du-din-gaeld
Betalingsoplysninger for betalinger fra udlandet kan findes under samme link, ved at klikke på ”Hvordan betaler jeg, når jeg bor i udlandet?”. Ved betalingen skal det angives hvem der indbetaler, CPR- hhv. CVR-nummer og hvilken gældspost indbetalingen er for.
Hvis man ikke kan betale sin gæld
Når man ikke kan betale sin gæld til det offentlige, er der mulighed for at søge om:
- afdragsordning
- genberegning
- henstand
- eftergivelse
Afdragsordning
Kan man ikke betale sin gæld på én gang, kan der søges om en afdragsordning. Gældsstyrelsen vil afgøre om muligheden for en afdragsordning ud fra en konkret vurdering. Er der mulighed for en afdragsordning betales et fast beløb typisk per måned. Beløbets højde afgøres ud fra indkomst eller personligt budget. Er afdraget fastsat, ændres dette ikke, selvom indkomsten ændrer sig.
I særlige tilfælde kan afdraget fastsættes ud fra skyldnerens forslag til afdragets højde.
For at afklare muligheden for en afdragsordning, kan Gældsstyrelsen kontaktes via telefon eller skriftligt.
Gældsstyrelsen kan inddrive gælden samtidig med en eksisterende afdragsordning, f.eks. ved udlæg eller modregning i overskydende skat eller lignende.
Betales afdragene ikke til tiden gælder afdragsordningen ikke længere og Gældsstyrelsen vil inddrive gælden på anden vis, f.eks. ved træk i indkomst.
Genberegning
Kan det fastsatte afdrag per måned ikke betales, er der mulighed for at søge om genberegning. Her skal der indsendes indkomstoplysninger, hvis ikke alle oplysninger foreligger eller disse har ændret sig eller husstandsbudget, for at dokumentere indkomst og udgifter. Gældsstyrelsen vil herefter vurdere om afdraget kan sættes ned ud fra de oplysninger om indkomst og udgifter, der blev indsendt.
Ansøgningen om genberegning kan afvises, hvis denne ikke vil ændre på afdragets højde.
Henstand
Kan gælden ikke betales på nuværende tidspunkt eller afdraget ikke betales i en periode, kan der søges om henstand. Betalingen kan udsættes i op til 6 måneder i tilfælde af særlige sociale omstændigheder eller
pludseligt opståede/ uforudsete udgifter. Eksempler herfor kan være:
Særlige sociale omstændigheder:
- Nylig skilsmisse
- Nyligt dødsfald i nærmeste familie
- Pludselig invaliderende sygdom
- Midlertidigt uden indkomst fx pga. afsoning (hvis du kan betale senere)
Pludseligt opståede/uforudsete udgifter - afhængig af udgiftens størrelse i forhold til skyldnerens økonomi
- Tandlæge
- Medicin (engangsbetaling, opstartsbehandling, akut behandling)
- Værkstedsregning, hvis bil er nødvendig for opretholdelse af indkomst
- Reparationer på hus, indbo der er nødvendige og ikke dækket af forsikring
- Tyveri – digitalt tyveri, som betyder ingen adgang til fx din bankkonto
Ud over dette kan der være andet, der kan være afgørende ift. ansøgningen om henstand. Gældsstyrelsen foretager altid en individuel vurdering.
Ansøgningen om henstand kan indgives ved at kontakte Gældsstyrelsen via telefon eller skriftlig. Gældsstyrelsen vil indhente dokumentation for udgifter hhv. særlige omstændigheder, hvis dette er nødvendigt.
Eftergivelse
I særlige tilfælde og under helt bestemte forudsætninger, kan der ansøges om eftergivelse af gæld. Det er kun bestemte gældstyper der kan eftergives.
Der findes to ansøgningsmuligheder for eftergivelse:
- Eftergivelse ud fra faste krav
- Eftergivelse ud fra individuel vurdering
Ansøgningen om eftergivelse ud fra faste krav kan tidligst indgives fra 1. april 2025.
Mere information om eftergivelse kan findes på Gældsstyrelsens hjemmeside.
For yderligere oplysninger om mulighederne, hvis man ikke kan betale sin gæld til det offentlige, se venligst Gældsstyrelsens hjemmeside – herunder ”Hvis du ikke kan betale din gæld”.
Når man ikke betaler sin gæld
Betaler man ikke sin gæld eller afdragsordning, vil Gældsstyrelsen inddrive gælden på anden vis. Dette kan f.eks. ske ved:
- At sende en rykker
- Trække en del af indkomsten (lønindeholdelse)
- Modregning i f.eks. overskydende skat mv.
- Foretage udlæg ved at tage sikkerhed i ejendele
Sender Gældsstyrelsen en rykker, kan dette koste et gebyr på 140 DKK. Gælden vil forhøjes i den tid, hvor den ikke betales på grund af renter og gebyr. Hver rykker koster et gebyr.
Inden lønindeholdelse vil Gældsstyrelsen orientere om dette i en varsling, der blandt andet indeholder informationer om indeholdelsens højde. Efter modtagelsen af dette brev har skyldneren 30 dage for at indsende bemærkninger til sagen. Herefter vil Gældsstyrelsen sende en afgørelsen under hensyn til bemærkningerne, hvis der blev indsendt noget fra skyldneren. Startes indeholdelsen af indkomst herefter, koster det et gebyr på 300 DKK. Indeholdelsen vil foretages indtil gælden er betalt. Se afsnittet om genberegning i tilfælde af, at indeholdelsen forekommer for højt ift. indkomst og husstandsbudget.
Ved modregning af f.eks. overskydende skat sender Gældsstyrelsen en afgørelse om modregningen. Er der efter modregningen penge tilovers vil disse sættes ind på skyldnerens konto. Modregningen kan ikke undgås og kan også foretages selvom gælden allerede afvikles.
Foretages der udlæg i ejendele, indkaldes skyldneren til møde med fogeden. Her klarlægges skyldnerens formue og værdier og fogeden vurderer hvad skyldnerens kan undvære. De ejendele der tages sikkerhed i, må ikke sælges, gives bort af skyldneren eller forringes i værdien. Fogeden kan tage sikkerhed i ejendele uanset om skyldneren møder op efter indkaldelse eller ej. Der kan under visse forudsætninger også tages sikkerhed i ægtefælles hhv. samlevers værdier. Betales gælden, undgår skyldneren at ejendelene der blev taget sikkerhed i sælges og at indtægten af auktionen bruges til at betale gælden.
Yderligere oplysninger om Gældsstyrelsen, gæld til det offentlige, brevene Gældsstyrelsen sender ud og mulighederne for at betale sin gæld samt inddrivelsesmulighederne Gældsstyrelsen har, kan findes på Gældsstyrelsens hjemmeside på dansk og engelsk:
Her kan man også finde kontaktoplysninger til Gældsstyrelsen og loginmuligheden for at kunne tilgå den digitale gældsoversigt – husk at denne ikke altid indeholder al gæld man kan have.
Ved spørgsmål til breve fra Gældsstyrelsen, gæld som er registreret hos Gældsstyrelsen eller betalingsmuligheder anbefales den direkte kontakt til Gældsstyrelsen via telefon eller ved at skrive til Gældsstyrelsen. Der er også mulighed for at skrive på tysk.
Nyheder
15.01.2025
Projektkoordinator til Kulturaftale Sønderjylland-Schleswig
14.01.2025
Valg til Forbundsdagen 2025- Tyskere i Danmark
09.01.2025
Projektmedarbejder til dansk-tysk samarbejde i NETE-projektet – med fokus på administration
Arkiv
Nyhedsbrev Pendlerinfo
Her finder du vores nyhedsbreve og du kan tilmelde dig her.Nyhedsbrev Regionsinfo
Her finder du vores nyhedsbreve og du kan tilmelde dig her.Region Sønderjylland-Schleswig
Information vedrørende det grænseoverskridende samarbejde på www.region.dk