Samarbejde truet
08.11.2024 //
Konsekvenserne af den planlagte sundhedsreform i Danmark er ikke til at overskue for det dansk-tyske samarbejde
Den sundhedsstrukturreform, som den danske regering i øjeblikket diskuterer, skaber stor debat blandt aktørerne i det grænseoverskridende samarbejde.
Den planlagte koncentration af sundhedsopgaverne og fjernelsen af ansvaret for det grænseoverskridende samarbejde fra de danske regioner har fået politikere på begge sider til at frygte, at det samarbejde, der har fungeret godt i årtier, ikke kan fortsættes, medmindre ansvar og finansiering afklares.
Region Syddanmark står i øjeblikket for størstedelen af den danske finansiering, som ud over det politiske arbejde også muliggør kulturel koordinering og grænseoverskridende pendlerrådgivning i Region Sønderjylland-Schleswig. Desuden er fortsættelsen af det vellykkede kultursamarbejde og den sikre gennemførelse af det fælles EU-Interreg-program særlig vigtig for aktørerne. Region Syddanmark og Region Sjælland er de nuværende bærere af Interreg-programmet Deutschland-Danmark.
“Vi har ikke brug for uklarhed og uforudsigelighed i det daglige arbejde med vores grænseoverskridende aktiviteter. Samarbejdet mellem to vidt forskellige politiske og især forvaltningsmæssige strukturer i hhv. Tyskland og Danmark kræver flerårige budgetter. Indtil nu har vi på dygtig vis gearet vores aktiviteter med EU-midler gennem Interreg- programmerne. Herigennem dækkes vigtige områder som kultur, men også meget borgernære opgaver omkring mindretal og f.eks. arbejdsmarkedsforhold. Uddannelses- og mobilitetsopgaverne samt ikke mindst klimadagsordenen er konstante samtaleemner af meget stor betydning for vores geografi med masser af solceller, vindmøller og nogen af Europas største biogasanlæg. Der er brug for forståelse og respekt for den kæmpe indsats her gøres for den grønne dagsorden. Befolkningen her i “ProduktionsDanmark” betaler en stor pris for den grønne omstilling. Vi kæmper med “Urbaniseringen” på vores helt egen måde. Det arbejde ønsker vi skal fortsætte. Der er mange paralleller til Region Sjællands udfordringer. Vi har på regionsniveau skabt et meget fint samarbejde både på tværs af grænsen men også på langs. Region Sjælland nyder bl.a. godt af vores mangeårige samarbejde her i Region Sønderjylland-Schleswig, hvor Regionskontoret dygtigt har medvirket til at udvikle samarbejdsrelationer over grænsen gennem mere end 28 år. Vores geografi bruges til transit til Danmarks næststørste samhandelspartner Tyskland.
Den opgave løser vi kun gennem fortsat udvikling. Måske har vi gjort det så godt, at Sundhedsministeriet helt har overset os? Kontakt os gerne. Der sidder mange dygtige medarbejdere i både Padborg, Kruså og ikke mindst Vejle som kender opgaverne.” siger Jens Wistoft.
Region Sønderjylland-Schleswig og samarbejdet ved den dansk-tyske landegrænse er ikke de eneste, der bliver berørt af planerne. Politikere fra Femern Bælt-regionen og den dansk-svenske Øresundsregion deler samme frygt.