Ingen vinterdækspligt i Danmark og Tyskland
10.12.2014 // Et ofte stillet spørgsmål går på, om man har pligt til at skifte til vinterdæk i de to lande. Informationerne neden for afspejler de gældende regler og skal være med til at skabe klarhed om spørgsmålet.
I Tyskland er man ikke eksplicit forpligtet til at køre med vinterdæk, men pligten følger nærmest indirekte af formuleringen i den tyske færdselslov og af årstiden. I vinterføre skal der benyttes dæk mærket med M + S, men der er ikke fastlagt nogen bestemt periode. Det fremgår af færdselsloven, hvad der forstås ved 'vinterføre', nemlig isslag, sneglatte veje, snesjap, is- eller rimglatte veje. I loven tales der heller ikke om 'vinterdæk', men dæk mærket med M + S. Mønsterdybden skal være mindst 1,6 mm, men det anbefales, at den mindst er 4 mm.
Kommer man ud for et uheld i vinterføre, hvor bilen er udstyret med sommerdæk, vil man oftest i det mindste blive tillagt en medskyld. Pigdæk er ikke tilladt i Tyskland, men snekæder er tilladt op til en hastighed på højst 50 km/t. Motorcykler er ligeledes omfattet af reglerne, men her anerkendes offroaddæk også som vinterdæk. Hvis man overtræder reglerne og er til gene eller fare for andre, kan man blive pålagt en bøde. Der gælder særlige regler for lastbiler og busser.
I Danmark
I Danmark foreskriver loven ikke vinterdæk for hverken personbiler eller lastbiler. Men hvis man monterer vinterdæk på bilen, skal det være på alle fire hjul. Mønsterdybden skal være mindst 1,6 mm. Pigdæk er tilladt i perioden 1. november - 15. april, og også her skal alle fire hjul udstyres med pigdæk, hvis man vælger den løsning. Snekæder er tilladt, så længe de ikke beskadiger vejbelægningen.
I hele EU gælder, at vinter- og helårsdæk mærket med M + S købt i specialhandlen opfylder de gældende krav. Du kan få yderligere information hos FDM eller ADAC. Kilder: www.trafikstyrelsen.dk , www.adac.de, www.fdm.de, www.avd.de