OK

Websitet anvender udelukkende nødvendige funktionelle cookies.
Læs mere om websitets cookies her under databeskyttelse

Mange fridage mellem påske og pinse


28.04.2017 // Forskellige traditioner i grænselandet


Fridage i Danmark og Tyskland – der er forskelle! Især i forsommeren maj og juni kommer forskellene i traditionerne til udtryk.

Maj begynder med den traditionsrige arbejdernes internationale kampdag den 1. maj. Denne internationale mærkedag går tilbage til protesterne i den amerikanske arbejderbevægelse i 1880'erne og kravet om en 8-timers arbejdsdag. Siden 1933 er det en helligdag i Tyskland og håndhæves som en regulær fridag. I Danmark er arbejdernes internationale kampdag en mærkedag, og arbejdslivet fortsætter så vidt muligt.

I Tyskland er alle butikker lukket og kontorer ligger øde hen; det samme er gældende i Danmark den 12. maj, hvor der er Store Bededag. Denne 4. fredag efter påske begyndte for over 300 år siden som fastedag i den danske folkekirke. I dag bruges dagen ofte til en indkøbstur syd for grænsen.

Kr. Himmelfart er både i Danmark og Tyskland en helligdag. Her fejres at Jesu 40 dage efter sin opstandelse mødtes med sine disciple. Den herpå følgende fredag bruges i begge lande som fridag til en lang weekend. I begge lande er Kr. Himmelfartsweekenden også konfirmationstid. Hertil kommer på tysk side, at farsdag ligger på Kr. Himmelfart. Kr. Himmelfart er i år den 25. maj.

Pinse er i begge lande en helligdag, hvor man fejre at alle disciplene var forsamlet 50 dage efter Jesu opstandelse. I år falder 2. Pinsedag på den 5. juni. Den 5. juni er samtidig en mærkedag i Danmark, hvor man fejre indførelsen af den første grundlov i 1849 – Grundlovsdag. Dermed er den 5. juni 2017 en dobbelt helligdag i Danmark; som samtidig også er farsdag i Danmark.

Region Sønderjylland - Schleswig | Lyren 1 | 6330 Padborg | Danmark | Tel. +45 74 67 05 01 | region@region.dk
Telefontider/Tidsbestilling: Mandag-torsdag fra kl. 8.00-16.30 og fredag fra kl. 8.00-15.00